Jordi Évole, guardó especial dels Premis de Comunicació Local 2022

El jurat dels Premis de Comunicació Local ha volgut reconèixer el periodista per la seva trajectòria en els mitjans locals com Ràdio Cornellà o Viladecans Televisió amb un premi especialTambé han destacat la bona salut dels mitjans locals. A l’edició d’enguany s’hi han presentat 111 candidatures. Els mitjans finalistes a les diferents categories són: VOTV, Lleida TV, Pirineus TV, El Prat Ràdio, Ràdio Cambrils, Ràdio Premià de Mar, ‘La veïnal’, ‘Què de Què’, Ràdio Tàrrega, Canal Blau, betevé, Ràdio Igualada, Ràdio Capital de l’Empordà, Ràdio Sant Quirze, Cugat Mèdia, Tarragona Ràdio i Canal Terres de l’Ebre.

El guardó a la categoria de millor professional es concedirà a Lluïsa Bartomeu (Canal Terres de l’Ebre), per la seva dedicació i constància en la tasca de la informació de proximitat a les Terres de l’Ebre. Enguany el jurat, de manera unànime, també ha volgut atorgar un Premi Especial al periodista Jordi Évole en reconeixement de la seva trajectòria en el món de la comunicació en mitjans locals com Ràdio Cornellà o Viladecans TV.

A la categoria de millor televisió el jurat ha seleccionat: Vallès Oriental Televisió (VOTV) per l’esforç realitzat en els últims temps per complir amb l’objectiu de servei públic i seguir esdeveniments de tota mena sense baixar el nivell de qualitat del conjunt de programes de la seva graella; Lleida TV per esdevenir un referent en la comunicació de proximitat a les Terres de Ponent, i Pirineus TV per la cobertura i presència a les cinc comarques del Pirineu.

Els finalistes a millor ràdio han estat: El Prat Ràdio per la tasca duta a terme en els darrers anys en la producció de continguts diversos tractats de manera variada i assolint un gran nivell; Ràdio Cambrils pel progrés constant dut a terme des de la seva recuperació per tornar a situar l’emissora com a referent de l’actualitat en aquesta població del Baix Camp, i Ràdio Premià de Mar pel procés de transformació de l’emissora que a partir de la seva capacitat de producció de continguts s’ha anat convertint en un mitjà multimèdia.

A l’apartat de digitals els tres finalistes que opten a guanyar són: ‘La veïnal‘ per la qualitat de producció i per fer una aposta clara per fomentar la participació dels veïns l’elaboració dels continguts; ‘Què de Què‘ per l’aportació a la informació de servei proximitat d’una agenda d’activitats construïda a partir de la col•laboració d’un gran nombre d’entitats que representen el teixit associatiu de Barcelona, i Ràdio Tàrrega, per l’esforç realitzat per l’emissora per dur a terme el projecte d’una web fàcil, accessible i molt completa.

A la categoria de continguts audiovisuals es premia un programa de vídeo, àudio i multimèdia, d’emissió única i continuada, tant pel conjunt del seu contingut, com per seccions o espais puntuals, o per la seva trajectòria. El jurat ha seleccionat com a finalistes: ‘1881 La gesta del ferrocarril‘ (Canal Blau), un programa de gran qualitat, produït amb una vocació de gran format documental i d’excel•lent factura fílmica; ‘L’última cinta des de Bòsnia‘ (VOTV), un documental que narra de manera molt efectiva la història de Sifa Sulji, nascuda a Srebrenica que va arribar a Sant Celoni com a refugiada fa 26 anys i que ara viatja de nou al seu país natal, i ‘Va passar aquí‘ (betevé), un programa que redescobreix indrets de Barcelona desconeguts per la majoria dels seus ciutadans i ho fa d’una manera amena i atractiva.

Com a millor contingut d’àudio es premia programes o podcasts de qualsevol gènere i format. Els finalistes són: ‘4 vides‘ (Ràdio Igualada), un programa que ha aconseguit crear a partir del so un format atractiu i multimèdia i que constitueix un exemple d’aprofitament de tots els recursos expressius per donar veu a personatges propers; ‘8 contes de Nadal, de Pere Calders‘ (Ràdio Capital de l’Empordà), una magnífica adaptació feta dels contes escrits per Pere Calders en un format radiofònic molt atractiu, i ‘Circ Petit‘ (Ràdio Sant Quirze), una original forma de radioteatre per a infants en un format adequat i de fàcil escolta.

Com a millor contingut multimèdia els finalistes són: ‘Diari d’un comboi de rescat‘ (Ràdio Capital de l’Empordà), per esdevenir un programa on, aprofitant tots els recursos de les xarxes socials s’informa d’un fet tan sensible com la guerra d’Ucraïna; ‘Site especial coronavirus‘ (Cugat Mèdia), per l’encert i l’oportunitat, amb totes les dificultats, de posar en marxa aquest site destinat a informar des del primer dia de la pandèmia, i ‘Heroïnes anònimes‘ (Tarragona Ràdio), un projecte que dona veu a les experiències, testimonis i opinions de les dones normals i corrents, la tasca de les quals, tot i ser important, a vegades és força desconeguda.

El jurat, presidit per Juan Cal, exdirector executiu del Grup Segre, i amb Josep Maria Martí, director de l’Observatori de la Ràdio, com a secretari, està format per Montse Abad, productora independent de televisió; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Noemí Cuní, periodista i vicepresidenta del Clúster Audiovisual de Catalunya; Pep Vilar, director d’Informatius de TVE, i Alba Tosquella, directora de Comunicació i Màrqueting de la Fundació Catalunya La Pedrera.