Us presentem els finalistes dels Premis de Comunicació Local 2022

Ho podríem explicar nosaltres, però millor que ho facin ells. Hem demanat als finalistes dels Premis de Comunicació Local unes línies donant a conèixer els projectes que han presentat i que, a criteri del jurat, opten a guanyar les diferents categories.

Finalistes a la categoria de millor tele

VOTV

A VOTV ens fa molta il·lusió que el jurat dels Premis de Comunicació local 2022 ens hagi seleccionat a la categoria de Millor Televisió, al costat de Lleida TV i Pirineus TV. Per nosaltres és molt important que es reconegui la tasca realitzada durant aquests 13 anys. Una activitat que es duu a terme dia a dia per tot un equip de grans professionals entre periodistes, tècnics, administració i col·laboradors i que fan que aquesta televisió local sigui un referent informatiu a la comarca i un referent de producció de qualitat. La realització d’esdeveniments esportius, les gravacions d’actes culturals, la producció de programes seriats i la informació de proximitat i en directe és la nostra fórmula per oferir uns continguts que encaixin amb els nostres espectadors i donen raó de ser al nostre servei de televisió local. Un servei públic que té el suport de 9 ajuntaments que formen part del Consorci Telegital Granollers i que acompanyen aquest projecte des dels seus inicis. Estar seleccionats com a Millor Televisió ens anima a seguir i mirar d’encarar amb molta força els reptes presents i futurs que es plantegen per a un mitjà de comunicació públic com VOTV.

Albert Jordana | Director-gerent de VOTV

Lleida TV

Ara fa 21 anys que es va posar en marxa Lleida TV gràcies a l’empenta del grup SEGRE i el suport institucional de l’Ajuntament de Lleida i de la Diputació de Lleida. Des de llavors, Lleida TV ha treballat per ser la veu d’un extens territori oblidat moltes vegades per la resta de Catalunya. De la plana a la muntanya, Lleida TV ha estat, està i estarà al servei dels ciutadans explicant les seves històries, mostrant la seva realitat i exposant els seus somnis. En tot aquest temps hem centrat la nostra programació amb dos eixos principals: l’actualitat amb rigor que és el tret distintiu del grup SEGRE, i el suport al folklore i cultura popular des de tots els àmbits a través de múltiples retransmissions dels esdeveniments més destacats que es fan. El jurat dels Premis de la Comunicació Local de Catalunya ha decidit que Lleida TV sigui finalista com a millor televisió local “per esdevenir un referent en la comunicació de proximitat a les Terres de Ponent”. Efectivament, aquest és el nostre anhel que esperem haver assolit gràcies a la feina de tots els professionals que ho fan possible, als col·laboradors i als anunciants; i sobretot a la nostra audiència que confia cada dia amb nosaltres. Ser finalista al costat de Pirineus TV amb qui col·laborem estretament, i amb VOTV, una televisió pública refent per a tothom, és un autèntic luxe amb el qual ja ens sentim premiats. Felicitem-nos tots i felicitem a tota la família de les televisions locals de Catalunya per continuar treballant dia a dia en el que més ens agrada i estant al servei dels nostres veïns i veïnes.

Òscar Fernández | Director de Lleida TV

Pirineus TV

Pirineus TV arrenca les seves emissions l’11 de setembre de 2003. Primer donant servei a 36 municipis de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i també al Principat d’Andorra en analògic.Amb l’arribada de la TDT augmentem la cobertura fins als 68 municipis de tot l’Alt Pirineu i també sumem l’Alta Cerdanya Francesa i la totalitat del Principat d’Andorra. Amb 76 centres emissors podem distribuir el senyal digital de la nostra programació vall per vall, des dels 1.800 fins als 2.615 metres d’altura, configurant la primera xarxa de comunicació del Pirineu.La programació de Pirineus TV és el servei públic més visitat pels pirinencs cada dia. L’entreteniment, els esports, la cultura i sobretot la informació construeixen una programació de proximitat que arriba fins al poble més petit. Un equip de sis periodistes i quatre ENG, repartit en quatre delegacions territorials, ho fa possible cada dia de l’any. Sovint fent molts kilòmetres, per arribar sempre una mica més a prop.

Eduard Navarro | Conseller delegat de Cadena Pirinenca


Finalistes a la categoria de millor ràdio

Ràdio Cambrils

El 31 de gener de 2013, Cambrils va quedar silenciada. La ciutadania va perdre un dels seus principals altaveus. Va tancar Ràdio Cambrils, i tot feia pensar que era un agre final per a una aventura que fins aquell moment havia estat molt bonica. Però les històries a vegades tenen girs de guió inesperats. Ràdio Cambrils va tornar a obrir les seves portes i des del maig de 2019 torna a acompanyar els cambrilencs i les cambrilenques en el seu dia a dia. Al cotxe, a la feina, o a la cuina. Per podcast, per FM o per streaming. A Cambrils, a Reus o a la República Txeca. Ràdio Cambrils torna a ser la veu d’una ciutat, amb un equip de més de quaranta col·laboradors, apostant per les noves tecnologies i, el més important, amb un llarg camí per recórrer. Cambrils està d’enhorabona perquè la ràdio pública ha tornat amb força i ho fa amb la intenció, ara sí, de quedar-s’hi per sempre.

Adrià Muñoz | Director de Ràdio Cambrils

Gerard Amigó, Marga Mallol i Adrià Muñoz
El Prat Ràdio

Amb l’experiència acumulada des de la seva creació el 2002 i la maduresa adquirida, elprat.ràdio ha apostat recentment per una visió transmèdia de la mà del nou mitjà elprat.digital, a més de transformar l’espai web en un mitjà que troba el punt d’equilibri entre el directe i el consum a la carta de continguts amb un disseny propi. En paral·lel, elprat.ràdio s’ha estrenat també als principals assistents de veu i a altres dispositius intel·ligents.
Tot després d’una estratègia de modernització integral de la ràdio pública del Prat impulsada en els darrers anys que ha permès assolir audiències inèdites en àmbit digital. D’aquesta manera, el mitjà reforça el seu esperit dinàmic, plural, participatiu i pròxim. Un mitjà creïble i professional en temps d’infoxicació i fake news; arrelat a la ciutat potablava; amb molt present i, sobretot, molt futur.

Imanol Crespo | Director-gerent El Prat Comunicació SL

elprat.ràdio celebra vint anys per Sant Jordi
Ràdio Premià de Mar | Premià Mèdia

Premià Mèdia sorgeix com una evolució natural de l’emissora Ràdio Premià de Mar. Cercant l’oportunitat de la ràdio de proximitat en el nou ecosistema digital ens calia ampliar el perímetre d’activitat amb nous suports que permetessin millorar i posar al centre de l’organització els continguts. L’organització del I PREMIÀ FÒRUM MÈDIA ens va portar els millors especialistes per reflexionar i definir la producció i l’ampliació dels canals de distribució. Partint d’aquestes experiències es van acabar de dissenyar els nous estudis de l’emissora on la difusió per FM ja no era element exclusiu de difusió i que aportessin les millors condicions per realitzar continguts per difondre en el màxim de suports digitals. També s’ha treballat per potenciar les produccions en Xarxa com a estratègia per aliances en producció i difusió dins l’ecosistema digital.


Quico Triola | Director de Premià Mèdia


Finalistes a la categoria de millor digital

La Veïnal TV

A La Veïnal TV defensem el dret a la informació, a la comunicació i la llibertat d’expressió, la igualtat i el respecte a la diversitat de totes les persones. És per això que hem construït un mitjà de comunicació des dels barris i pels barris, propi i accessible, que faciliti difondre el seu propi relat de la ciutat i determinar els debats necessaris, amb una perspectiva comunitària, crítica i lliure d’interessos econòmics, corporatius i partidistes.
Volem una ciutat on tothom pugui exercir de manera efectiva el dret a la comunicació i la informació, amb un enfocament veïnal i popular, fent visible la multiplicitat de realitats i veus dels barris de la ciutat que ara són excloses de les narratives dels mitjans. Hem creat una eina que permet a la població de Barcelona dir la seva.
La Veïnal està impulsada per col·lectius de vídeo participatiu i comunicació comunitària. És un mitjà de gestió comunitària i compta amb finançament públic i independent.

Col·lectius de La Veïnal

Ràdio Tàrrega

Amb l’experiència acumulada des de la seva creació el 2002 i la maduresa adquirida, elprat.ràdio Des de Ràdio Tàrrega estem especialment contentes de ser finalistes als Premis de Comunicació Local en l’apartat de Millor Digital al costat de ‘Quèdequè’ i ‘La Veïnal’. Ja fa alguns anys que vam veure la importància de ser alguna cosa més que una ràdio que emet per FM, i per això vam crear aquesta plataforma multimèdia, amb l’objectiu d’oferir a la ciutadania informació de proximitat en múltiples formats.

Gemma Peris | Directora de Ràdio Tàrrega

Gemma Peris, Gemma Carceller, Vanessa Leiva i Aleix Cruz
La Veïnal TV

‘Quèdequè’ és la nova agenda de les entitats de Barcelona, un cercador que recopila les activitats de les associacions i col·lectius no lucratius per apropar-les a la ciutadania.
Des de març de 2022 es pot consultar a www.quedeque.barcelona, la nova agenda de les entitats no lucratives de la ciutat. És la primera vegada que un mitjà incorpora les activitats que organitzen les associacions i col·lectius no lucratius de Barcelona i les classifica en un cercador per facilitar-ne la consulta. La iniciativa neix amb la voluntat d’apropar el treball del teixit associatiu al veïnat, per contribuir així a la transformació dels barris i millorar la vida de les persones que hi viuen. El cercador està obert a totes les entitats no lucratives que vulguin adherir-s’hi, que a més són les encarregades de presentar les seves propostes i de pujar els continguts a la web. Aquesta informació es complementa amb tot un seguit de continguts elaborats per la redacció del ‘Quèdequè’,  que cada setmana destacaran les propostes publicades per les entitats.  

Entitats i associacions de Barcelona


Finalistes a la categoria de millor contingut d’àudio

‘4 vides’ | Ràdio Igualada

El projecte ‘4 Vides’ comença al setembre del 2020. L’emissora municipal va demanar a principi de setembre de 2020 a dos igualadins i dues igualadines que escrivissin un diari personal. Un mossèn, una periodista, un policia i una dona que ha lluitat per superar un càncer de pit, ens ofereixen, en diferents capítols, un any de la història de la seva vida en un marc de pandèmia global. Es tracta de 4 històries, de 4 persones molt diferents, que s’obren de bat a bat per deixar-nos entrar en una etapa molt concreta de la seva vida.

Ràdio Igualada

‘8 contes de Nadal’ | Ràdio Capital

Ràdio Capital de l’Empordà va emetre la versió radiofònica de ‘8 contes de Nadal’, de Pere Calders. Un recull de 8 històries plenes d’ironia i humor al voltant del Nadal que tot i haver estat escrites dècades enrere, retraten situacions que bé podrien haver estat descrites no fa tant. Què passaria si una figura del pessebre cobrés vida? Què passaria si de sobte ens parlés i ens demanés ajuda? Doncs segurament que no ens el creuríem, que l’ignoraríem, que faríem com si no existís perquè els miracles no existeixen, ni tan sols la nit de Nadal.


Ràdio Capìtal de l’Empordà

‘Circ petit’ | Ràdio Sant Quirze

Els nostres pares ens van transmetre la passió per la ràdio. L’un feia programes de música, l’altre radioteatre. Amb els anys hem seguit fent ràdio a través del programa infantil ‘La Moixiganaga’, però sempre ens havien quedat les ganes de fer una sèrie de radioteatre adreçada al públic familiar.
Un bon dia l’un proposa el tema: el circ i l’altre ja comença a escriure. Ràpidament brollen les idees: un mag despistat, un domador malcarat però tendre com ell sol, un pallasso orgullós dels seus orígens, una fetillera enredaire, un home bala un xic desastre, un director atabalat… I tot plegat passat pel sedàs de la poesia.
Així és com neix ‘Circ petit’ una sèrie de radioteatre que ja acumula tres temporades amb 27 episodis!

Sergi de Dios | Director de Ràdio Sant Quirze


Finalistes a la categoria de millor contingut de vídeo

‘Va passar aquí’ | betevé

El ‘Va passar aquí’ és un format extraordinari, perquè ens ha permès parlar d’història de manera amena i planera. Hem descobert que, si encertes el format, la història en clau de proximitat és una mina. Tothom vol saber quines anècdotes o personatges van donar vida a llocs pels quals passa sovint. Però també és extraordinari perquè és un format versàtil. Allò que va començar sent un simple format de televisió ens ha permès fer agrupacions temàtiques que ens funcionen molt bé per internet, ens ha permès generar rutes geolocalitzades amb comerciants de Sant Martí i ens ha servit per crear fins i tot una sèrie en clau de ‘branded content’ amb marques que tenen un arrelament molt marcat a Barcelona, així com amb desenes de comerços emblemàtics, els aparadors dels quals tenen codis QR que et porten al vídeo explicatiu que ha fet betevé sobre els seus orígens.

Isabel Moreno | Responsable de brànding de betevé

‘1881, la gesta del ferrocarril’ | Canal Blau TV

‘1881, la gesta del ferrocarril’ és un documental produït i realitzat per Canal Blau Televisió en el qual es remarca un dels fets més importants de la història recent de Vilanova i la Geltrú, l’arribada del ferrocarril. La ciutat i la comarca del Garraf van quedar aïllades després que les principals línies del ferrocarril les deixessin al marge i, per tant, incomunicada de la resta del país. En aquesta producció pròpia de Canal Blau s’ha inclòs una part de ficció amb la recreació d’unes escenes que estan documentades pels periodistes de l’època. Més d’una trentena d’actors i actrius es vesteixen amb vestits de l’època per transportar el teleespectador a aquells moments de la història local.

Jordi Carrillo | Director del documental de Canal Blau TV

‘L’última cinta de Bòsnia’ | VOTV

Acompanyar la coproducció d’aquest documental, ‘L’última cinta des de Bòsnia’, conjuntament amb La Xarxa i les productores com Clack i Minimal Films ha estat una experiència que crec que dona sentit al treball conjunt que surt des del món local, tant com a model de coproducció com pel treball professional. ‘L’última cinta des de Bòsnia’ ens explica una història que neix en l’àmbit local, la protagonista va arribar fa 26 anys com a refugiada fugint de la guerra de Bòsnia a Sant Celoni, i des d’aquí s’explica una història amb un abast internacional. Per VOTV ha estat una oportunitat participar en aquesta coproducció que ja porta un llarg recorregut de reconeixements internacionals i que ara amb aquesta ‘versió cinematogràfica’ del documental hagi estat seleccionat en aquests Premis de Comunicació Local és una manera de tancar el cicle amb majúscules.

Albert Jordana | Director-gerent de VOTV


Finalistes a la categoria de millor contingut multimèdia

Site especial coronavirus | Cugat Mèdia

El vertical temàtic de la covid és l’aposta clara que fa Cugat Mèdia per la segmentació i sobretot de la seva voluntat de posar al centre de la informació a l’usuari, és a dir, a la ciutadania, oferint-li allò que necessita, que li és útil i li fa la vida més fàcil. A més, amb la immediatesa i flexibilitat necessàries per tal de facilitar l’accés a la informació sobre la pandèmia donant resposta al consum immediat que es fa avui en dia de la informació i que va posar a prova la capacitat d’adaptació del mitjà i de proactivitat per oferir tot aquell contingut d’interès públic sobre l’evolució i afectació de la pandèmia a la ciutat.

Mònica Lablanca | Directora de Cugat Mèdia

‘Heroïnes anònimes’ | Tarragona Ràdio

Laura Recasens i Aida Bañeres als micròfons, Silvia Garcia al control tècnic i desenes de dones de totes les edats i condicions com a protagonistes d’un producte, ‘Heroïnes Anònimes’, que neix a Instagram, creix a Tarragona Ràdio i ara aspira a aconseguir un guardó dels premis de Comunicació Local 2022, els més importants del sector de la ràdio de proximitat. Seria el segon premi que s’endú ‘Heroïnes Anònimes’ enguany, però aquest ens fa especial il·lusió: el jurat aposta per reconèixer els esforços en l’àmbit de la igualtat i el feminisme no per la qüestió editorial (que també), sinó per la professionalitat tècnica del producte, com a Premi a Millor Contingut Multimèdia/Transmèdia. ‘Heroïnes Anònimes’ és Instagram, a l’FM, a YouTube, a Spotify, a Twitter i a www.tarragonaradio.cat… perquè si la mirada feminista ha de ser transversal a tots els àmbits de la nostra vida, ‘Heroïnes Anònimes’ també ha de ser transversal a tots els canals de Tarragona Ràdio. Gràcies heroïnes, per ajudar-nos a fer créixer Tarragona Ràdio. 

Xavier de Gispert | Gerent – Director General EMMCT SA – Tarragona Ràdio

‘Diari d’un comboi de rescat’ | Ràdio Capital

El 24 de març, Anna Salvadó Figueras (a la foto) de Ràdio Capital iniciava el viatge cap a Polònia de la mà de la Penya Blaugrana de Monells, Galgos 112 i EREC de Juneda i Tàrrega. Era el segon viatge que les entitats feien cap a la frontera amb Ucraïna. Com en el primer viatge, l’objectiu era portar material humanitari que s’havia recollit prèviament a diferents punts de Catalunya: la Bisbal d’Empordà, Begur, Juneda i Santa Eulàlia de Riuprimer, on es van recollir cartes dirigides a infants ucraïnesos escrites per nens i nenes del municipi.

Ràdio Capital de l’Empordà


Premi Trajectòria

Lluïsa Bertomeu

Periodisme km 0 i Terres de l’Ebre defineixen la trajectòria de Lluïsa Bertomeu. L’espai ‘Consells per a la mestressa de casa’ de Ràdio Delta va ser l’inici de la seva carrera periodística l’any 1986, va ser com a col·laboradora, però després va ser auxiliar coordinadora i directora des de 1999 fins a 2017. En aquest recorregut ha estat cap de Premsa de l’Ajuntament de Deltebre, membre del consell de redacció del butlletí municipal ‘Desaigüe’, presentadora d’Informatius de Tortosa Televisió, realitzadora de programes de música i cinema a Catalunya Ràdio, directora i presentadora, entre d’altres, del magazín ‘Així com així’ de la televisió comarcal Visió 3, corresponsal del setmanari comarcal ‘La Veu de l’Ebre’, directora i presentadora dels programes de Canal 21 ‘L’altra Mirada’, cap de Premsa d’Arrossaires del Delta de l’Ebre, presentadora dels magazins de Canal Terres de l’Ebre: ‘Plaça Major’, ‘l’Estret de Magallanes’ i ‘L’illa dels Flamencs’.

A més, ha estat actriu amateur de la Companyia Delta Teatre de Deltebre, va presentar la Gala dels Vestits de Paper d’Amposta, presentadora d’actes institucionals i de les entitats i associacions, narradora a ‘La Passió de la Cava’, vicepresidenta de l’AMPA del Col·legi de l’Assumpció, catequista a la Parròquia de Sant Miquel de la qual continua vinculada fent altres tasques i també ha locutat molts documentals i reportatges realitzats a Deltebre com: ‘Deltebre, 40 anys de segregació’, ‘Arrossaires del Delta de l’Ebre’, ‘Les veus de l’Ebre’ del Consell Comarcal del Baix Ebre…
Aquesta periodista tot terreny està de baixa des del 15 d’octubre de 2021 per un càncer de mama amb metàstasi òssia diagnosticat el 8 de juliol del mateix any.


Premi Especial del jurat

Jordi Évole

Des de Producciones del Barrio ens fan arribar que “el Jordi està molt agraït i orgullós d’un premi com aquest, ell sempre ha destacat la importància que ha tingut per la seva formació com a periodista haver passat per mitjans locals, tant ràdio com TV, abans de fer el salt als mitjans d’abast més grans”.